Ce este LCCI?

  De la infiintarea sa din anul 1887 , Comisia de Examinare a Camerei de Comert si Industrie a Londrei (London Chamber of Commerce&Industry Examinations Board) este cea mai importanta institutie din lume care ofera calificari de specialitate de limba engleza in domeniul afacerilor.Institutia functioneaza in 125 de tari printr-o retea de 8500 de centre de examinare, numarul lor fiind in continua crestere.

  Certificatele recunoscute international LCCI sunt foarte populare in Europa (fiind recunoscute si de un numar mare de universitati si companii din Australia, Canada, Noua Zeelanda si SUA), deoarece examenele sunt practice, bazandu-se pe situatii reale, intalnite des in mediul de afaceri.

English for Bussines [EFB]

  Acest examen este destinat candidatilor care au contacte cu vorbitori de limba engleza in locul lor de munca.Aptitudinea testata este intelegerea formei scrise si vorbite a corespondentei de zi cu zi din mediul de afaceri. Candidatul trebuie sa poata comunica eficient, cu un ajutor minim in situatii de afaceri obisnuite.
  Acest examen este format dintr-o proba scrisa si una orala care pot fi sustinute separat. Fiind un examen monolingv, nici proba scrisa si nici cea orala nu contine traducere. La proba scrisa, folosirea dictionarelor explicative de limba engleza si explicative de limba engleza si a dictionarelor bilingve este permisa. Proba orala a examenului o consituie un dialog despre o tema legata de afaceri. Examenul English for Bussines are 5 nivele: Preliminary, si nivele 1, 2, 3, respectiv 4.

Spoken English for Industry & Commerce [SEIFIC]

   Acest examen se adreseaza candidatilor care lucreaza la nivelele manageriale si au nevoie de limba engleza in activitatea lor de zi cu zi. Examenul are o singura proba orala, care se concentreaza pe verificarea aptitudinilor de negociere si prezentare in limba engleza. Examenul Spoken English for Industry & Commerce este accesibil pe 5 nivele: Preliminary, si nivelele 1,2,3, respectiv 4.

Written English for Tourism [WEFT]

   Written English for Tourism este un examen de specialitate pentru cei care lucreaza sau doresc sa lucreze in domeniul turismului, si are 2 nivele. Format pentru personalul care lucreaza la receptia agentiilor de turism, companiilor aeriene, in hoteluri, centre de informare pentru turisti si tour-operatori, care au relatii cu publicul, nivelul 1 al examenului Written English for Tourism reflecta aptitudinile cele mai des folosite in industria turismului. Nivelul 2 al examenului se adreseaza personalului responsabil si managerial din domeniu.

Foundation Certificate for Teachers of Bussines English [FTBE]

   Acest examen se adreseaza profesorilor de limba engleza, care doresc sa se formeze si ca profesori de limba engleza pentru afaceri. Continutul examenului este alcatuit astfel incat sa dezvolte atat aptitudinile manageriale ale profesorilor, cat si intelegerea lor mai profunda referitoare la practicile si procedurile legate de lumea afacerilor. LCCI ofera profesorilor aceasta specializare, care este ceruta de candidati intr-o masura tot mai mare. Acest examen consta intr-o proba scrisa si are un singur nivel.ECL - European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages

1. Spre deosebire de alte tipuri de testari (Cambridge, IELTS, TOEFL, Dalf, etc), certificatele de tip ECL ofera posibilitatea candidatilor sa - si evalueze competentele lingvistice în mai multe limbi.
2. Testele sunt concepute uniform pentru toate limbile statelor membre ale Uniunii Europene: româna, engleza, germana, maghiara, italiana, spaniola, poloneza, bulgara, slovaca, ceha.
3. Aceste certificate au valabilitate nelimitata în timp.
4. Fiecare dintre centrele europene afiliate Consortiului au copyright pentru limba tarii de provenienta, astfel ca profesorii corectori sunt vorbitori nativi ai limbii testate si, deci, rezultatele fiind credibile, asigura recunoasterea certificatelor ECL în întreg spatiul European.
5. Mai mult, testele sunt astfel conceputa încât sa se evidentieze competenta de folosire a limbii moderne în situatii autentice, cotidiene, acoperind aspecte economice, sociale si culturale care fac parte din mediul în care candidatul traieste si lucreaza.
6. Un argument în plus este faptul ca acest tip de certificat, la fel ca Pasaportul European al Limbilor, este conceput dupa standardele Cadrului Comun European, evaluând separat competentele comunicative ale candidatului.
7. Acest tip de certificat - recunoscut în toate tarile Consortiului International E.C.L.- face parte componenta din pachetul de documente necesar oricarui cetatean al Europei, atât pentru a gasi un loc de munca în tara sa, de a promova sau accede la noi ocupatii colaterale, dar, mai ales, faciliteaza miscarea si integrarea în spatiul european.
8. Nu în ultimul rând, comparativ cu alte examinari (Cambridge, IELTS, TOEFL ) taxa de înscriere la examen este foarte atractiva.


Crearea testelor ECL

   Dupa multi ani de pregatire preliminara în domeniul testarii limbilor straine, statele membre ale Uniunii Europene au înfiintat un consortiu în 1992, cu sediul la Londra. Cu ajutorul programelor ERASMUS si mai târziu LINGUA, sarcina lui a fost sa creeze un test lingvistic uniform pentru limbile statelor membre ale Uniunii Europene. În acord cu politica de unificare a Uniunii Europene, statele membre care au format consortiul doreau sa asigure echivalarea si recunoasterea certificatelor în fiecare limba, fara a fi necesar ca acestea sa fie validate la nivel national...

Competenta. Limbi

   Raspunderea profesionala pentru testele lingvistice ECL (prescurtarea denumirii "European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages" în limba engleza) a fost asumata de o universitate de prestigiu din tara de origine a fiecarei limbi, care realizeaza testele si evalueaza lucrarile. Pe baza criteriilor uniforme stabilite în prima etapa de standardizare, examenele ECL pot fi sustinute în numeroase limbi oficiale ale UE. Integrarea de noi limbi moderne în sistem se realizeaza continuu.

Caracteristicile testului

   Continutul si valabilitatea generala a testelor au fost stabilite dupa cercetari aprofundate realizate de specialisti si dupa aplicarea testelor pilot asupra unor grupuri-tinta. Examenele ECL testeaza capacitatea orala si scrisa de a folosi limba în comunicarea cotidiana pe subiecte practice, profesionale si personale, cu grade diferite de complexitate.

Niveluri

Testul de limba ECL monolingv nu cuprinde teste de gramatica sau traduceri. El are patru niveluri (A, B, C, D), fiecare nivel testând si evaluând cele patru aptitudini lingvistice fundamentale:
• întelegerea discursului oral;
• exprimarea scrisa (compozitie);
• întelegerea discursului scris (citire);
• exprimarea orala (vorbire).

Nivelul A poate fi realizat dupa un curs intensiv de limba de aproximativ 300-350 de ore. Nivelul B testeaza cunostinte de baza, iar nivelul C cunostinte de limba straina la nivel mediu. Cel de-al patrulea nivel, D, necesita o competenta lingvistica apropiata de aceea a vorbitorilor nativi.

Evaluarea

   Pentru fiecare aptitudine punctajul maxim este 25. În total se pot obtine 100 de puncte la testele de limba ECL. Candidatul obtine certificatul ECL daca realizeaza o medie de minimum 60% pentru fiecare aptitudine si în total.

Subiectele testului

   Testul oral se sustine în fata unei comisii formate din doi membri: doi candidati poarta o conversatie dirijata pe subiecte date, urmata de propria lor descriere a unei imagini sau a unei serii de imagini date. Testarea celorlalte trei aptitudini se face în scris, cu ajutorul casetofonului si al foilor de examen tipizate.
   Candidatul are de rezolvat doua subiecte pentru fiecare din cele patru aptitudini lingvistice, încât sa dovedeasca pe parcursul a opt subiecte diferite ca are cunostinte corespunzatoare cerintelor nivelului pentru care a optat. În acest fel nu exista riscul ca lipsa de cunostinte de vocabular pe un anume subiect sa poata avea un efect hotarâtor asupra succesului la examen.

Comparabilitatea

   Comparabilitatea este una din cele mai importante caracteristici ale testelor ECL. Pentru a asigura aceasta, examenele, precum si materialele testului si certificatele, sunt construite pe principii uniforme. Conform acestor principii uniforme, parametrii si criteriile de evaluare, precum si tipurile de subiecte sunt aceleasi pentru fiecare limba.

Garantia corectitudinii testelor

   Fiecare membru specialist al Consortiului raspunde de realizarea testelor si de notarea lor în propria sa limba. Pentru a garanta corectitudinea maxima a testelor ECL, toate elementele sunt pre-testate, realizatorii de teste si corectorii sunt instruiti înainte de fiecare sesiune si se foloseste un sistem de dubla notare. O comisie de specialisti pentru fiecare din limbile testate monitorizeaza standardele de echivalenta a întrebarilor între nivelele de performanta în diferite limbi.

Unde se poate sustine testul ECL

   Este în curs de realizare implementarea unei retele de centre de testare, care opereaza la nivel national în fiecare tara. Institutii de predare a limbilor din universitati, licee de prestigiu si scoli de limba sunt implicate în acest proces. Reteaua va ajuta candidatii sa sustina examenul ECL într-o localitate aproape de domiciliu si la un moment convenabil, acestia având posibilitatea de a alege între mai multe perioade de testare într-un an.

Pregatirea testului ECL

   Pentru pregatirea testului ECL este recomandabila folosirea unor manuale care se concentreaza pe aptitudinile de comunicare. Foarte curând, celor interesati sa se familiarizeze cu cerintele examenului si celor care doresc sa exerseze, li se vor pune la dispozitie materiale de examen simulate.

Cine opteaza pentru testul ECL

   Printre cei care se decid sa sustina un test ECL sunt din ce în ce mai multi studenti, cercetatori si reprezentanti ai diferitelor domenii ale vietii profesionale care doresc sa lucreze sau sa-si continue studiile în strainatate. Datorita tendintei crescânde de mobilitate internationala, certificatul ECL, care se poate obtine pentru majoritatea limbilor europene, reprezinta un adaos important la pasaportul dumneavoastra. În Ungaria, examenul ECL a fost recunoscut oficial de Ministerul Educatiei.

Secretariatul Consortiului ECL

   În cadrul celei de-a doua etape de standardizare a testelor ECL, care a început în 1999, Consortiul extinde testele pentru alte limbi europene (daneza, olandeza, finlandeza, franceza, portugheza si suedeza). A avut loc o schimbare semnificativa în ceea ce priveste coordonarea testelor: în septembrie 1999, Secretariatul a fost transferat de la Londra la Pécs, Ungaria, la Centrul de Limbi Straine al Universitatii din Pécs. Aceasta institutie coordoneaza realizarea si administrarea testelor, precum si eliberarea certificatelor.

Informatii suplimentare. Înscrieri

   În România Centrul National de Examinare ECL este Eurocenter Amoba SRL, firma de specialitate cu sediul în Sf. Gheorghe, judetul Covasna. Eurocenter Amoba, în calitate de CNE are responsabilitatea de a institui, de a opera si de a extinde reteaua de Centre Regionale de Examinare ECL în România. Informatii suplimentare si înscrieri la examene la:

E-mail: office@ecl.org.ro
Web : http://www.eurocenter.ro
Web : http://www.ecl.org.ro


  
Prima pagina | Cursuri pentru copii | Cursuri pentru liceeni | Cursuri pentru adulti | Cursuri limba engleza | Cursuri limba germana, italiana, spaniola
Romana pentru straini | Certificate si examene | Traduceri, interpretariat | Accesorii sarbatori | Echipa | Tarife | Link-uri | Contact | Webmaster